NIEUWS

28/09/2020

Nieuwe! 
Rochefort Triple Extra

Zytholoog Kurt proef in première de nieuwe Rochefort Tirple Extra. 

Een fruitige, complexe en vlot doordrinkbare tripel waar de bitterheden door de brouwmeesters niet uit het oog werden verloren. Heerlijk!

Op naar de Abdij Brouwerij van Rochefort

Van zodra ik de capsule open, overvallen mij de gistaroma’s. Eenmaal in het glas vliegt de fruitigheid mij om de oren: impressies van banaan en ananas met op de achtergrond mango. Dit geeft mij meteen een indicatie over de gebruikte aromatische hopsoorten.


Het bier doet wat het verwacht wordt. De fruitige aroma’s vloeien naadloos over in de fruitige volle body, waar zoet én een warme alcoholische gloed, de hoofdtonen zijn.

Na de fruitigheid komt bij mij de bitterheid opzetten, mooi verweven in de totaliteit van het bier. De body geeft een zacht romig mondgevoel. In de smaakevolutie neemt de bitterheid de bovenhand op de fruitigheid, wat resulteert in een mooi astringent gevoel. Deze bitterheid blijft hangen en geeft een aangenaam gevoel. Op mijn lippen blijft wat zoetigheid kleven, wat in combinatie met het uitdrogend mondgevoel resulteert in een gemakkelijke aanzet en veel zin in een tweede slok.

De huisgist van Rochefort doet zijn werk met de sinaasappelachtige body. Dit neem je waar in alle Rochefort bieren, ook in deze tripel. Door de grote mate van rondheid is dit ongetwijfeld een klassieker in wording. En zoals de rest van de bieren met wereldklasse van deze abdij-brouwerij, is het bier de naam “trappist” meer dan waard. Deze tripel zal geen marketingmachine nodig hebben om zich als topper te positioneren.  De signatuur van de trappistenabdij is duidelijk merkbaar.

In alle sereniteit, ik vermoed dat deze blonde met zijn vele kwaliteiten misschien wel het tweede vlaggenschip zal worden van de abdij. Vraag is of “de tien” de nummer één zal blijven?

Na enkele minuten blijft de aangename fruitigheid nog altijd overeind. Het bier is stabiel en na een paar minuten komt de explosiviteit van de fruitigheid nog meer tot zijn recht. Met zijn 26 IBU, is dit een fruitige, complexe en vlot doordrinkbare tripel waar de bitterheden door de brouwmeesters niet uit het oog werden verloren. Heerlijk!