NIEUWS

20/01/2020

Zytholoog Kurt Gunst proeft een West Vleteren van 25 jaar oud.

Een Westvleteren van liefst een kwarteeuw oud mogen proeven, die eer viel de Oostendse zytholoog Kurt Gunst en zijn vrienden te beurt.

"Maar écht lekker was die niet meer", glimlacht hij.

Kurt Gunst heeft zijn strepen in de bierwereld al ruimschoots verdiend. Hij werkt al tien jaar als zytholoog of biersommelier en organiseert in die hoedanigheid biertastings, lezingen en andere evenementen.


In zijn vrije tijd brouwt hij samen met Nieuwpoortenaar Bruno Franssens ook zelf bier en tijdens een van hun brouwessies kregen ze het bezoek van collega-bierfanaat Wim Demeester. "Hij kwam eens kijken hoe we aan het werk waren, maar hij had een verrassing mee, zei hij", legt Kurt uit. "Een oud biertje, kregen we te horen. Ik vermoedde dat hij een exemplaar van een vijftal jaar oud uit zijn mouw zou schudden, maar plots stond hij voor ons met een Westvleteren die in 1995 gebotteld was. Liefst 25 jaar geleden".


De drie vrienden besloten om het flesje te kraken en hun smaakpapillen aan het werk te zetten. "Zo'n kans krijg je immers niet elke week", knipoogt hij. "Al waren de aroma's doorheen de jaren wat gaan liggen. De neus heeft nog een moutige toets, maar is verder wat muf. De smaak zette dan weer erg alcoholrijkaan en er bleven maar weinig goeie smaakelementen over. Het geheel had een eerder aardse en champignonachtige ondertoon, maar de initiële hoge alcoholgraad zorgde ervoor dat het bier nog altijd te drinken is. Al vrees ik dat de modale bierliefhebber hier niet voor zou gewonnen zijn", glimlacht Kurt.

Toch is Kurt dankbaar dat hij dit uniek exemplaar heeft kunnen proeven. "Misschien dat er in de brouwerij in Westvleteren zelf nog bieren met zoveel jaren op de teller te vinden zijn, maar dit is echt memorabel. Zelf zou ik mijn bieren nooit zo lang bewaren. Donkere bieren kunnen tot vijf jaar op fles blijven 'rusten', maar de smaakt evolueert constant. Een constante temperatuur en een donkere omgeving zijn daarbij van tel."


Voor een Westvleteren van 25 jaar oud zouden in het buitenland fikse bedragen neergeteld worden. "Daar staan wij als verwende Belgen niet genoeg bij stil", klinkt het. "Zo'n flesje zou buiten onze landsgrenzen snel 50 euro kosten."


Origineel artikel verschenen in de Krant van West Vlaanderen op 17/01/2020.